Pelajari Cara Mendidik ANAK Membaca & Menulis di Awal Usia

Panduan secara ‘Online’ Langkah demi Langkah berserta Buku Kerja

PEREKA KONSEP & PENULIS BUKU CAHAYAKU
"Kemahiran utama dalam mendidik anak di awal usia adalah kemahiran Membaca, dari pandai membaca ANAK akan mula Menulis dan Mengira."
Chahaya Abdul Manan
Pengerusi Pertubuhan Penggalak Membaca Malaysia
Aktivis Membaca Di Awal Usia

Liputan Media

Dapatkan Style CL Parenting Online Course

Sedar atau tidak sedar?

Sistem & Silibus Pendidikan di Malaysia semakin mencabar buat anak-anak kita

Ramai ibubapa terlepas pandang aspek paling penting untuk anak belajar, lebih-lebih lagi pendidikan di awal usia atau Pra Sekolah..

Ramai juga IBUBAPA tidak sedar akan IMPAK NEGATIF yang sangat BESAR kepada anak-anak sekiranya tidak dapat kuasai kemahiran MEMBACA sebelum ke Sekolah Rendah!

Kemahiran Pertama KRITIKAL Anak ... adalah Belajar MENULIS & MEMBACA !!!

Pada tahun 2018 sahaja, Akhbar Sinar melaporkan di Kuantan, "Sebanyak 44 peratus daripada 8,256 murid tahun satu di daerah ini tidak mengenal huruf dan tidak tahu membaca."

Ini yang dilaporkan di Daerah Kuantan sahaja, belum lagi di luar bandar ?! Hanya di satu negeri sahaja belum lagi kira di Negeri lain.

Dan daripada laporan ini, bilangan pelajar TIDAK TAHU MEMBACA pula semakin MENINGKAT daripada bilangan pada tahun sebelumnya.

Jadi apa tindakan untuk atasi masalah PELAJAR TIDAK TAHU MEMBACA ini daripada berulang dan meningkat setiap tahun?

Pada awal tahun 2023 sahaja, Astro Awani melaporkan di Malaysia, "Lebih 170,000 murid sekolah di Malaysia tidak mahir membaca."

Jadi persoalannya..

Adakah angka ini akan meningkat saban tahun?

Apakah langkah awal yang boleh diambil untuk kurangkan masalah ini pada masa akan datang?

SIAPA SAYA ?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera, saya Aunty Chahaya Abdul Manan.

Saya merupakan Pereka Konsep CAHAYAKU.

Saya sudah bergelumang dalam Dunia Pendidikan Awal Kanak-Kanak samada kanak-kanak NORMAL mahupun yang ISTIMEWA sejak lebih 30 tahun yang lepas.  

Misi kami di Cahayaku Legacy adalah membantu anak-anak sewal usia untuk mahir Membaca & Menulis dan semoga Style CL Parenting Course ini bakal mempercepatkan lagi proses mereka untuk ibubapa laksanakan di rumah masing-masing.

Cahaya.png

Dapatkan Style CL Parenting Online Course

Modul yang kami kongsikan di sini adalah satu pengalaman yang mahal sepanjang lebih 25 tahun menerajui Sistem Cepat Membaca #1 yang menjadi Pilihan Utama Ibubapa Setiap Generasi!

Antara aprisiasi yang telah kami terima :

Aprisiasi oleh Pusat Perkembangan Kurikulum Kementerian Pendidikan Malaysia pada 1999
Selain Belajar Membaca, Teknik Cahayaku Alter Behaviour pelajar Rumah Kanak-Kanak Tengku Budriah
Rumah Kanak-Kanak Tengku Budriah adalah di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia
Pelajar Darjah 4, 5 & 6 tahun di SK Gombak Utara boleh membaca dalam masa yang singkat
Pelajar Tahap 2 daripada tidak boleh membaca sehingga boleh baca surat khabar
Dijemput sebagai PERUNDING LINUS di SK Kampung Bharu pada tahun 2011

Nota : Karisma Unggul Sdn Bhd adalah syarikat naungan permulaan pada awalnya Sistem Cahayaku diperkenalkan.

Liputan Media Surat Khabar :

Utusan Malaysia Okt 1996
Utusan Malaysia Okt 1996
Prihatin Ibu Jan 1999
Mingguan Didik Jan 2001
Metro Sept 2019

Liputan Media TV :

Berita Perdana TV1
Nasi Lemak Kopi O TV9
Selamat Pagi Malaysia TV1 Nov 2013
Buletin 130 TV3 Jan 2020

Dapatkan Style CL Parenting Online Course

Apa yang kami kongsikan dalam Style CL Parenting Online Course ini?

Course 1 : Kenali Anak Mu Dengan Mewarna

Course 2 : Cahayaku Early 4 years

Course 3 : Cahayaku Early 5 years

Course 4 : Cahayaku Early 6 years

Course 5 : Cahayaku E-Praksis

Promosi Bundle Style CL Parenting Online Course 5 in 1 Bundle!

5 in 1 Bundle : Complete Course

Promosi Bundle : RM175

Promosi sehingga 31 March 2024

Days
Hours
Minutes
Seconds

Dapatkan Style CL Parenting Online Course

Testimoni Sistem Cahayaku

Jenama Dipercayai oleh Ibubapa Dalam Pendidikan Sejak tahun 1998

“Teruja dan tak sangkalah secepat ini. Berapa minit je .. tinggal sekejap je, dah panggil.  Tak sampai 2 minit kot kan .. terus dah boleh baca Diftong. masa saringan tak boleh. Baru 4 tahun”

Ibu Peserta Klinik Membaca Pulai Mutiara, Johor

“Doktor diagnos dia ada ADHD + Mild Autisme & susah nak concentrate dalam belajar. Mula dulu tak boleh baca cuma kenal huruf je. Sekarang bila kat rumah dia macam berkobar-kobar nak baca semua bende”

Puan Azlina IBU KEPADA ANISA AMANI, 8 TAHUN

“Zakir ni ada masalah speech delay masa umur 3 tahun. Modul Cahayaku sangat bagus especially untuk anak istimewa macam Zakir ni.Fokus die pun nampak meningkat, dulu eye contact pun takde”

Puan Yusnida IBU KEPADA AHMAD ZAKIR, 6 TAHUN

“Anak saya pelajar pendidikan khas sejak umur 7 hingga 19 tahun mempunyai masalah pembelajaran dan tak boleh membaca. Selepas beberapa bulan, dia dah boleh membaca sebelum ini kenal huruf je”

Puan Maria IBU KEPADA SHAHIR, 23 TAHUN

Dapatkan Style CL Parenting Online Course

5 in 1 Bundle : Complete Course

Promosi Bundle : RM175

Promosi sehingga 31 March 2024

Days
Hours
Minutes
Seconds

Dapatkan Sekarang!

Sila klik butang di bawah